Berita Domestik Kereta

RFID Touch’n Go: Fakta dan Soalan Lazim

Baru baru ini pihak Touch’n Go telah memperkenalkan satu sistem elektronik pembayaran tol yang dikenali sebagai RFID yang merupakan sejenis pelekat (sticker) sebagai modul pembayaran di tol selain penggunaan kad Touch’n Go dan sistem Smart Tag yang masih digunakan.

Pelekat RFID ini juga dikenali sebagai tag RFID, dibenamkan dengan cip frekuensi radio dan dilekatkan pada cermin depan atau lampu depan kenderaan.

Terdapat kekeliruan dan fakta yang kurang tepat tentang modul ini yang telah diperkatakan dan pihak Touch’n Go telah mengadakan sidang media pagi tadi untuk memberikan gambaran jelas tentang sistem yang baharu ini.

 

Soalan: Bagaimana sistem RFID ini berfungsi?

Apabila kenderaan melepasi tol, pengimbas di bahagian atas/kepala (overhead) membaca frekuensi radio daripada pelekat RFID. Bayaran tol akan ditolak dari Touch ‘n Go eWallet kerana e-wallet adalah pautan ke pelekat RFID.

Hanya satu pelekat RFID yang boleh dilekatkan pada satu kenderaan.

Soalan: Bagaimana cara memasang pelekat RFID?

Pelekat RFID perlu dipasang pada cermin depan kereta atau lampu depan di pusat yang dibenarkan. Setiap  pemasangan dijangka tidak mengambil masa lebih daripada 15 minit. Pada masa ini, pemasangan RFID ditawarkan kepada satu kumpulan penguji perintis yang dipilih sahaja.

Selepas fasa perintis, pelantikan untuk memasang pelekat RFID akan dibuka kepada orang ramai.

Soalan: Bilakah ujian perintis RFID untuk permulaan awam?

Ujian perintis RFID untuk orang awam telah bermula pada 3 September 2018.

Soalan: Siapa yang boleh memohon pelekat RFID?

Ujian perintis RFID dibuka kepada pengguna lebuh raya Lembah Klang yang memandu kereta persendirian yang berdaftar. Buat masa ini terdapat 100,000 pengguna yang sedang menggunakannya dan ia boleh digunapakai di 16 lokasi Lebuh Raya.

Jenis kenderaan yang diberikan kebenaran adalah motosikal, van, jip dan trak pickup (Kelas 1 kenderaan) sahaja.  Jenis kenderaan lain seperti bas, lori dan sebagainya masih belum bersedia lagi.

Soalan: Di manakah kedudukan pelekat RFID kereta akan dipasang?

Pelekat RFID akan diletakkan sama ada pada cermin depan atau lampu depan. Lokasi akan bergantung kepada kedudukan optimum untuk pengesanan dan akan ditentukan oleh pemasang yang dibenarkan.

Soalan: Bolehkah saya memasang RFID sendiri?

Tidak.

Pada masa ini, semua pemasangan RFID akan dilaksanakan oleh orang yang diberi kuasa dan di pusat pemasangan yang dibenarkan sahaja. Buat masa ini terdapat lima pusat pemasangan yang terletak di Pusat Khidmat Pelanggan Touch’ N Go (Bangsar South), Lebuhraya Shah Alam (Kesas), Lebuhraya Besaraya/Loke Yew,  Lebuh Raya Baru Pantai (NPE) dan Lebuh Raya Maju (MEX).

Soalan: Bolehkah saya mendaftar pelekat RFID dengan kereta orang lain?

Ya, anda boleh mendaftar pelekat RFID dengan kereta orang lain tetapi anda perlu ingat bahawa ia dikaitkan dengan Touch ‘n Go eWallet untuk pembayaran potongan tol. Anda perlu mengisi borang kebenaran dengan butiran yang berkaitan. Borang kebenaran boleh dimuat turun dari Portal Pendaftaran RFID.

Soalan: Bagaimana daya ketahanan pelekat RFID?

Pelekat RFID dibuat untuk bertahan selama lima (5) tahun. Pelekat RFID diperbuat daripada bahan tahan lasak yang tinggi yang boleh menangani pelbagai keadaan cuaca, dari suhu serendah 20°C sehingga suhu tertinggi sehingga 55°C.

Walau bagaimana pun sila elakkan dari terkena bahan kimia di pelekat.

Soalan: Sekiranya pelekat saya dicuri atau rosak, bolehkah saya menuntut bayaran balik atau pemasangan semula secara percuma?

Pelekat RFID akan rosak apabila diganggu, oleh itu baki Touch ‘n Go eWallet anda masih selamat. Semasa fasa perintis ini, yuran penggantian pelekat dikecualikan mengikut budi bicara Touch ‘n Go.

Tetapi apabila sistem ini diaktifkan sepenuhnya sebarang penggantian pelekat akan dicaj.

Soalan: Adakah saya perlu memasang semula pelekat itu dan membuat bayaran lagi jika saya menukar kereta / membeli kereta baru?

Setiap pelekat RFID ini adalah unik kepada pelanggan dan kenderaan berdaftar. Jika anda tidak lagi mahu menggunakan tag RFID atau telah menjual kenderaan itu, anda dikehendaki menamatkan Tag RFID dengan menghubungi Touch ‘n Go Careline.

Soalan: Pelekat RFID saya dipasang di luar kereta saya, adakah ia selamat dari kecurian?

Pelekat RFID tidak boleh dikupas atau dikeluarkan dengan mudah. Ia selamat di lampu hadapan sebagai pelekat, sebarang aktiviti gangguan seperti ditoreh, dikupas atau dikopek akan menyebabkan tag RFID ini pecah/rosak, tetapi baki eWallet anda tetap selamat dan tidak dapat disalahgunakan.

Soalan: Saya dengar RFID tidak akan berfungsi apabila berhampiran logam. Kenderaan saya kebanyakannya permukaan dan bahagian diperbuat daripada logam, di mana saya harus memasangnya?

Pakar pemasang kami akan melakukan ujian yang diperlukan dan mencadangkan lokasi yang sesuai.

Soalan:  Kenapa saya menghadapi masalah di laluan tol berpalang sedangkan saya memasang pelekat RFID di cermin hadapan?

Pemasangan filem penapis haba cermin (window tint) yang tebal akan menyebabkan anda menghadapi masalah di lorong RFID tetapi sekiranya filem penapis haba cermin anda mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan Raya, permasalahan ini tidak akan terjadi.

Permasalahan juga akan terjadi sekiranya anda menggunakan filem penapis haba di lampu hadapan anda.

Soalan: Kenapa perlu waktu yang lama untuk membuka palang tol?

Banyak lorong mempunyai konfigurasi sistem dari pelbagai pihak yang berbeza dan sistem yang berbeza dan pihak konsesi telah bekerjasama untuk menyatukan lorong-lorong ini untuk sistem RFID supaya ia konsisten untuk semua pelanggan.

Soalan: Bagaimanakah saya tahu jika transaksi telah selesai?

Sekiranya urus niaga berjaya, palang tol akan dibuka. Anda akan dapat melihat transaksi secara langsung pada aplikasi Touch ‘n Go eWallet pada telefon mudah alih anda.

 

Keperluan Pemasangan Pelekat RFID

Soalan: Adakah saya memerlukan telefon pintar untuk menggunakan RFID?

Ya, untuk menggunakan RFID, pengguna perlu memuat turun Touch ‘n Go eWallet, yang merupakan aplikasi mudah alih. Caj tol akan ditolak dari Touch ‘n Go eWallet. Oleh itu pengguna perlu mempunyai telefon pintar.

Soalan: Apakah Touch ‘n Go eWallet?

Touch ‘n Go eWallet adalah aplikasi mudah alih. Ia adalah dompet elektronik (e-wallet) yang memegang wang elektronik (e-money). Touch ‘n Go eWallet menyediakan perkhidmatan seperti tambah nilai, pembayaran, pemindahan dana, di mana sahaja dan bila-bila masa. Ia juga boleh digunakan dengan pelekat RFID untuk membayar tol. Untuk butiran lanjut mengenai Touch ‘n Go eWallet, sila layari www.touchngo.com.my

Soalan: Di manakah saya boleh memuat turun aplikasi mudah alih Touch ‘n Go eWallet?

Pengguna boleh layari Google Play atau Apple App Store di telefon pintar anda dan mencari “Touch ‘n Go” untuk memuat turun aplikasi.

Soalan: Bagaimana jika telefon bimbit saya tiada bateri atau tidak mempunyai data / isyarat?

Sistem RFID akan mengesan pelekat RFID untuk mengecaj tambang tol dan bukan telefon bimbit. Oleh itu, tidak mempunyai isyarat atau bateri telefon bimbit tidak akan menjejaskan penggunaan pelekat RFID anda.

Soalan: Sekiranya baki di dalam eWallet  anda tidak mencukupi, andakah palang tol akan dibuka?

Tidak. Anda perlu menambah nilai terlebih dahulu.

Buat masa ini, pendaftaran sebagai penguji perintis pelekat RFID ini telah tutup, sekiranya anda belum mendaftar, anda perlu menunggu sehingga ia dilancarkan secara rasmi nanti.

Apa Cerita

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.